Polacy pokochali meksykańską quesadillę. Dowiedz się, z czego składa się ta przekąska i jak ją przyrządzić

Jeśli Meksyk, to tortilla. Jeśli tortilla, to quesadilla – jedno z najbardziej popularnych dań tego kraju. Uwielbiają je nie tylko rdzenni mieszkańcy Meksyku, ale również Polacy. By poznać jego wyjątkowy smak, najlepiej udać się w daleką podróż albo… zgłębić tajniki przyrządzania tego dania samodzielnie.

Quesadilla jest tradycyjną potrawą, która – w zależności od danego regionu – jest przygotowywana na różne sposoby. W północnej oraz północno-zachodniej części Meksyku, danie przyrządzane jest na grillu lub pieczone, zaś sama tortilla powstaje z mąki pszennej. Natomiast w centralnej części kraju oraz na południu, tortillę wykonuje się z mąki kukurydzianej, a placek przybiera kolor żółty lub niebieski.

Quesadilla, czyli co?

Quesadilla to nic innego jak zapiekane tortille serwowane w Polsce w każdej meksykańskiej restauracji, a nawet pizzeriach sieci Gruby Benek i innych. Bez względu na to, gdzie są zamawiane – czy bezpośrednio w Meksyku, czy w Polsce, zawsze mają tą samą formę.

Quesadilla to tortilla z roztopionym serem. Zgodnie z tradycją wykorzystywany jest ser typu Oaxaca, aczkolwiek w wielu recepturach zastępowany jest innym rodzajem. W zależności od składników, danie występuje w następujących odmianach:

  • quesadilla gringa – z dodatkiem baraniny,
  • quesadilla pochas – z dodatkiem mięsa wołowego.

Ponadto do quesadilli można dodać wiele innych składników, np. owoce morza, ryby, kiełbasę chorizo, papryczki jalapeno, ziemniaki, grzyby, a nawet sos z kwiatów dyni.

Quesadilla – przyrządź ją samodzielnie

Teoretycznie przygotowanie tego dania nie jest żadnym kulinarnym wyzwaniem. By jednak jak najwierniej odzwierciedlić jego smak, warto najpierw zamówić je na wynos, np. w sieci pizzerii Gruby Benek.  Dopiero potem można przystąpić do własnych eksperymentów w kuchni.

Do przygotowania wersji podstawowej będziesz potrzebować:

  • 4 pszennych lub kukurydzianych tortilli o średnicy 30 cm
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych ostrych papryczek
  • 1 szklankę tartego sera mozzarella
  • 1 szklankę sera cheddar
  • 1/4 szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki masła.

W misce należy wymieszać posiekane papryczki, śmietanę i sery. Masło trzeba roztopić na patelni, położyć tortillę i wyłożyć część przygotowanej masy (nie należy pokrywać nią całego placka). Po 30 sekundach placek trzeba złożyć na pół. Należy kontynuować smażenie, często przekładając tortillę z jednej strony na drugą – aż do całkowitego rozpuszczenia sera. Sposób postępowania należy powtarzać dla każdego placka. Zdjętą z patelni quesadillę należy pokroić na trzy trójkąty.

Tak przyrządzone danie może stanowić szybką przekąskę podawaną w towarzystwie salsy pico de gallo. Świetnie sprawdzi się również jako danie główne zestawione z ryżem, fasolą lub sałatką warzywną.

Zamów z dostawą do domu

Jeśli nie masz czasu na przyrządzanie domowej quesadilli, a koniecznie chcesz ją zjeść, zamów jedzenie z dostawą do domu. Korzystając z portalu gastronomicznego, złożysz zamówienie oraz dokonasz płatności. Dzięki temu, dostawca np. z pizzerii Gruby Benek dostarczy danie pod wskazany adres. Będziesz mógł delektować się quesadillą, której smak przeniesie cię do Meksyku.