TOP 5 restauracji hotelowych w Gdyni

Polskie morze jesienią i zimą ma nam wiele do zaoferowania. Na Wybrzeżu można spędzić weekend we dwoje lub ferie zimowe, bo atrakcji zarówno w dużych miastach, jak i w hotelach nie brakuje. Osobom, które w trakcie pobytu poza domem lubią zjeść smacznie i zdrowo, klub travelowy Travelist.pl podpowiada, gdzie warto się zatrzymać.

 

 

Hotele w Gdyni prześcigają się w tworzeniu ofert dla turystów. Tych w mieście nie brakuje. Wiele osób podróżuje do Trójmiasta w celach biznesowych. Jest to też często wybierane miasto przez pary, które chcą spędzić czas we dwoje. Gdynia jest ponadto jedną z trójmiejskich metropolii, wyróżniającą się Akwarium Gdyńskim, portem, w którym cumują jednostki muzealne oraz licznymi nadmorskimi terenami spacerowymi. Rozbudowana jest też baza noclegowa i gastronomiczna. Hotele blisko morza w Gdyni są nie tylko doskonale wyposażone i ciekawie zaaranżowane. Smaczna w nich jest również kuchnia. Gdzie warto się zatrzymać i co zjeść? Oto kilka propozycji.

 

 

Hotel Willa Lubicz ***

Mieści się w zabytkowej willi ulokowanej w jednej z najpiękniejszych dzielnic miasta, Orłowie. Ma długą historię, co zresztą oddaje klimat obiektu. Pokoje mają wysoki standard i są doskonale wyposażone. Na uwagę zasługuje też kuchnia. O poranku gościom podaje się wypiekany na miejscu chleb na zakwasie. Dania podawane są w formie bufetu szwedzkiego. Wieczorem natomiast, po powrocie ze spaceru, warto wybrać się do Winoteki Willi Lubicz, gdzie przy nastrojowym kominku można skosztować takich pyszności jak m.in. grillowane na maśle krewetki, krem z soczewicy z dodatkiem papryki. A na deser obowiązkowo lody cebulowe własnej produkcji podane z wyjątkowo słodkim karmelem!

 

 

Hotel SPA Faltom ****

Ten hotel ulokowany jest nie w samym sercu Gdyni, ale nieopodal – w Rumii. Wielu gości to właśnie tu zatrzymuje się w trakcie pobytu w Trójmieście. W hotelu odbywają się konferencje i zjazdy naukowe. Jest elegancko, ekskluzywnie i smacznie. Goście mogą zjeść posiłki w jednej z dwóch restauracji – Różowej lub Zielonej. Karta reprezentuje dania całego świata, a więc każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Warto też odwiedzić hotelową kawiarnię.

 

 

Różany Gaj ***

Ulokowany przy bulwarze Różany Gaj to miejsce, w którym można odpocząć i w pełni się zrelaksować. Pokoje cechuje wysoki standard, a goście mają do dyspozycji ciekawą ofertę wallness & spa. Na uwagę zasługuje też hotelowa restauracja. Można w niej zjeść doskonale przyrządzoną rybę z porannego połowu. Warto spróbować ponadto innych dań z karty. Wiele osób poleca szczególnie pyzy z baraniną z sosem rozmarynowym, zupę z białych ryb z dodatkiem rzepy oraz filet z dorsza na tłuczonym groszku, podany z sosem pomidorowym.

 

 

Hotel Nadmorski ****

To kolejna propozycja dla osób, które szukają wyjątkowego miejsca nad morzem. Do dyspozycji gości oddane są bardzo gustownie urządzone pokoje w wysokim standardzie. Warto odwiedzić hotelową restaurację, zwłaszcza jeśli cenimy sobie dania smaczne i zdrowe. To właśnie tu o poranku pachnie wypiekanym chlebem, a świeżo wyciskane soki cieszą się tak dużą popularnością jak kawa. W karcie znaleźć można dania kuchni regionalnej i europejskiej. Na życzenie przygotowywane są potrawy dietetyczne.

 

 

Hotel Business Faltom Gdynia ***

W tym miejscu trudno o nudę. Nowoczesny hotel zachwyca doskonale urządzonymi pokojami, gościom proponuje się wypoczynek w jacuzzi, saunie oraz na basenie. A co poleca szef kuchni? Dania przede wszystkim świeże, przygotowane z nutą finezji, ale i zgodnie ze sztuką kulinarną. W karcie coś dla siebie znajdzie amator polskich smaków – żurku czy golonki, jak i miłośnik dań śródziemnomorskich. W menu obecne są ponadto potrawy dla wegetarian.